Samen met Provincie Overijssel en waterschap Vechtstromen werken we aan de Natura 2000 opgave in Eerderhooilanden. De werkzaamheden zijn in volle gang. Het project is naar verwachting eind 2024 afgerond.
De ringslang heeft het moeilijk in Nederland. Daarom is er een paar jaar geleden op Eerde een plan opgesteld om het gebied aantrekkelijker te maken voor dit zeldzame dier. Het aantal ringslangen groeit inmiddels, maar het blijft een kwetsbare groep.
Uitmijnen? Het zoeken van verstopte munitie? Nee, in dit geval gaat het om bodemherstel. Vorige week gingen Natuurmonumenten boswachters en boeren op pad met een projectleider en bemestingsdeskundige om samen te kijken hoe het ‘uitmijnen’ ervoor stond.
In 2021 heeft Stichting Krishnamurti Nederland al een bankje geplaatst op Landgoed Eerde. Op 2 augustus werkt het bestuur zich bij 28 graden in het zweet om hier ook een infopaneel bij te plaatsen.
Eindelijk was het zover: na bijna twee jaar uitstel konden leerlingen van de Eerde International Boarding School vandaag eindelijk de zelfgemaakte nestkastjes ophangen in de herstelde zichtas op Landgoed Eerde.
Tijdens een symposium op 4 november 2021 ondertekende Natuurmonumenten samen met 66 andere regionale partners in bijzijn van Deltacommissaris Peter Glas de bestuursovereenkomst voor de tweede fase Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON). In de eerste fase zijn al diverse maatregelen genomen in natuurterreinen van Natuurmonumenten. Voor onze natuurgebieden is het vasthouden van zoet water heel belangrijk in de aanpak van verdroging.
Op het voorplein van Kasteel Eerde staat sinds vandaag de gerestaureerde zonnewijzer te pronken. Bij de restauratie van het kasteel zijn oude onderdelen van de zonnewijzer teruggevonden op zolder. Na een grondige restauratie staat hij nu midden in het fraaie bloemenmozaïek. Natuurmonumenten plaatste de fraaie zonnewijzer letterlijk als laatste puntje op de i op de sokkel. De werkzaamheden in het veld van het herstelplan Eerde 2020 zijn hiermee afgerond.